dimanche 15 mai 2016

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, 2 ομιλίες στην Αθήνα

«Από τη Σοφία στο Πρόσωπο: Η πορεία της ορθόδοξης θεολογίας του 20ου αιώνα από τους π. S. Bulgakov και V. Lossky στους π. D. Staniloae και Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα»

Πόλεμος και Βία: Η πολιτική της θέωσης και η προσφυγική κρίση


Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
(Πανεπιστήμιο Fordham, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.)
στην Αθήνα

Προσκεκλημένος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών έχει εγκαινιάσει από το 2013, και με την οικονομική υποστήριξη του Ορθοδόξου Ιδρύματος Virginia H. Farah Foundationτη διοργάνωση δημόσιας διάλεξης και εξειδικευμένου θεολογικού σεμιναρίου με προσκεκλημένο κάθε φορά ομιλητή, έναν επιφανή ορθόδοξο θεολόγο. Στο πλαίσιο αυτό μετά τους π. Andrew Louth (Ομότιμο Καθηγητή Πατερικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπίστημιο του Duhram (Μ. Βρετανία), και Επισκέπτη Καθηγητή Ανατολικής Ορθόδοξης θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ (Ολλανδία), π. John Behr (Κοσμήτορα και Καθηγητή Πατρολογίας στο Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Βλαδίμηρου, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.) και Richard Swinburne (Ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφίας του Χριστιανισμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και Ομότιμο μέλος του Oriel College και της Βρετανικής Ακαδημίας), την φετινή χρονιά ο κεντρικός ομιλητής τόσο της δημόσιας διάλεξης όσο και του ειδικού σεμιναρίου, θα είναι ο Αριστοτέλης Παπανικολάου, Καθηγητής Θεολογίας στην έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού «Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος» του Πανεπιστημίου Fordham (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.). Ο Παπανικολάου είναι επίσης συν-ιδρυτής και συν-διευθυντής του Κέντρου Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου και Senior Fellow στο Κέντρο για την Μελέτη του Νόμου και της Θρησκείας του Πανεπιστημίου Emory (Η.Π.Α.).
Ο Καθηγητής Αριστοτέλης Παπανικολάου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο (Ιλινόις, Η.Π.Α.). Οι γονείς του ήταν ο π. Βύρων Στυλιανός Παπανικολάου (από το χωριό Δασύλλιο του Νομού Γρεβενών) και η Ξανθίππη (Κάσσω) Παπανικολάου (από τον Πεντάλοφο του Νομού Κοζάνης). Το 2012 έλαβε βραβείο Αριστείας για την διδασκαλία του σε προπτυχιακά τμήματα στις Ανθρωπιστικές Σπουδές. Τα ερευνητικά και επιστημονικά ενδιαφέροντα του Καθηγητή Παπανικολάου περιστρέφονται γύρω από θέματα που αφορούν γενικά στην ορθόδοξη θεολογία, και ειδικότερα στην τριαδική και πολιτική θεολογία. Το τελευταίο διάστημα έχει στραφεί στη μελέτη της σχέσης μεταξύ θεολογικής ανθρωπολογίας, βίας και αρετών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών σε συλλογικούς τόμους και εγκυκλοπαίδειες, άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει επιμεληθεί μαζί με άλλους συλλογικά έργα και έχει επίσης εκδώσει δυο αυτοτελείς μονογραφίες: Από τα πιο πρόσφατα έργα του είναι: The Mystical as Political: Democracy and Non-Radical Orthodoxy (Notre Dame, Indiana: University of Notre Dame Press, 2012), Being with God: Trinity, Apophaticism, and Divine-Human Communion (Notre Dame, Indiana: University of Notre Dame Press, 2006), Orthodox Constructions of the West, eds. George Demacopoulos and Aristotle Papanikolaou (New York: Fordham University Press, 2013), Orthodox Readings of Augustine, eds. George Demacopoulos and Aristotle Papanikolaou (St. Vladimir’s Seminary Press, 2008), Thinking through Faith: New Perspectives from Orthodox Christian Scholars, eds. Aristotle Papanikolaou and Elizabeth Prodromou (St. Vladimir’s Seminary Press, 2008), κ.ά. Τέλος έχει σπουδάσει βυζαντινή μουσική, διαβάζει ρωσική λογοτεχνία και λατρεύει την ελληνική μουσική και παράδοση.
Ο Καθηγητής Παπανικολάου θα δώσει δημόσια διάλεξη (στα ελληνικά) στην Αθήνα τη Δευτέρα 16 Μαΐου, Κτήριο Κ. Παλαμάς, Ακαδημίας και Σίνα, ώρα 6.00 μ.μ. με θέμα: «Πόλεμος και Βία: Η πολιτική της θέωσης και η προσφυγική κρίση», καθώς επίσης και σεμινάριο (στα αγγλικά) στην Αθήνα (Σάββατο 14 Μαΐου 2016) με θέμα: «Από τη Σοφία στο Πρόσωπο: Η πορεία της ορθόδοξης θεολογίας του 20ου αιώνα από τους π. S. Bulgakov και V. Lossky στους π. D. Staniloae και Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα». Στο ειδικό σεμινάριο εκτός από τον κεντρικό ομιλητή θα λάβουν μέρος με παρεμβάσεις ο Πέτρος Βασιλειάδης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής Ανώτ. Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, Επισκέπτης Καθηγητής στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Cambridge, Ερευνητής Καθηγητής Πανεπιστημίου Winchester (Μ. Βρετανία). Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο απαιτείται προ-συνεννόηση με την Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire