mercredi 21 janvier 2015

Αθήνα, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, ένας έλληνας ζωγραφίζει την Ανατολή

Θεόδωρος Ράλλης. Με το βλέμμα στην Ανατολή11/12/2014 - 22/02/2015


Ο ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης, με καταγωγή από την Χίο, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στη Γαλλία. Το καλλιτεχνικό του έργο, εμπνευσμένο από την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή, διαμορφωμένο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ρεύματος του Οριενταλισμού και εκτελεσμένο σύμφωνα με την ακαδημαϊκή τεχνική της γαλλικής σχολής, συνέβαλε στη δημιουργία της νεότερης καλλιτεχνικής παράδοσης στην Ελλάδα.

Η έκθεση αποκαλύπτει το έργο του σημαντικού αυτού Έλληνα ζωγράφου μέσα από επιλεγμένους πίνακες, έγγραφα, επιστολές και φωτογραφίες. Παράλληλα, παρουσιάζει σχέδιά του για την εικονογράφηση βιβλίων, έργα του εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία και την ποίηση, αποσπάσματα από το ημερολόγιό του από το Άγιο Όρος, καθώς και επιλογή από την αρθρογραφία του στον τύπο της εποχής.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: την εισαγωγική με αρχειακό υλικό, την ενότητα «Πίστη στην Ανατολή» και την ενότητα «Το χαρέμι με το λουτρό», επιδιώκοντάς να εξερευνήσει το «βλέμμα» της Δύσης προς την «άλλη» Ανατολή, της οποίας η αναπαράσταση -όπως έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα- εγείρει πολλά ερωτήματα και υπόκειται σε συνεχείς ανασκευές.

Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσση ομότιτλη έκδοση, της οποίας τα κείμενα θα επιμεληθεί η Δρ Μίρκα Παλιούρα.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Μίρκα Παλιούρα 


Κτηριακό συγκρότημα Κεραμεικού



Το συγκρότημα, επί των οδών Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη από δωρεά του αείμνηστου Λάμπρου Ευταξία, ενόσω ήταν ακόμη εν ζωή. Ο μεγάλος αυτός δωρητής κατά το τελευταίο διάστημα της ζωής του διετέλεσε Επίτιμος Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου.
Πριν τις εργασίες ανάπλασης του κτηρίου.
Κατά τη διάρκεια των σωστικών εργασιών. Το τμήμα του αρχαίου τείχους των Αθηνών.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire