mardi 10 décembre 2013

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:Η ελληνική παρουσία σε χριστιανικά μνημεία της ανατολικής Μεσογείου


Αθήνα, 9.12.2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η ελληνική παρουσία σε χριστιανικά μνημεία της ανατολικής Μεσογείου»

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνουν κύκλο διαλέξεων με θέμα «Η ελληνική παρουσία σε χριστιανικά μνημεία της ανατολικής Μεσογείου». Ο κύκλος αυτός ξεκινά με τέσσερις διαλέξεις οι οποίες θα δοθούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Δεκέμβριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2014 με στόχο την προβολή των ανασκαφικών δραστηριοτήτων, των αναστηλωτικών εργασιών, των έργων συντήρησης και έκθεσης των αρχαιολογικών αντικειμένων και των μνημείων της περιοχής.
Συγκεκριμένα:
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013: Gisèle Hadji-Minaglou, Αρχιτέκτων – Αρχαιολόγος, Ερευνήτρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας του Καΐρου (IFAO): «Οι ανασκαφές στη Μονή του Απά Απολλώ στο Μπαουίτ (Bawit) στη Μέση Αίγυπτο από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας (IFAO) και το Μουσείο του Λούβρου».

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014: Γεώργιος Πενέλης, Ομότιμος καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Γρηγόρης Πενέλης, δρ Πολιτικός Μηχανικός: «Αναστήλωση του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο και του υποκείμενου Ρωμαϊκού Πύργου».

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014: Κωνσταντίνος Πολίτης, Ερευνητής στο Εθνικό &  Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Παλαιοχριστιανικό μοναστήρι του Αγίου Λωτ στην Ιορδανία, η αποκάλυψη, οι ανασκαφές και οι εργασίες συντήρησης».

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014: Αλέξανδρος Τσάκος, δρ Αρχαιολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Μπέργκεν στη Νορβηγία: «Ιεροί χώροι και Ιερά κείμενα της Χριστιανικής Νουβίας».

Ώρα έναρξης των διαλέξεων: 19:00


Η προοπτική των διαλέξεων αυτών είναι να συνεχισθούν και να εξελιχθούν σε θεσμό με ομιλητές επιστήμονες διεθνούς κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θέματα ιστορικού, αρχαιολογικού και μουσειολογικού ενδιαφέροντος.  

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire