samedi 16 juillet 2011

Βυζάντιο και Άραβες

Έκθεση «Βυζάντιο και Άραβες»

a↑ a↓ a Αποστολή Εκτύπωση

Έκθεση «Βυζάντιο και Άραβες»
στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
(30 Σεπτεμβρίου 2011 – 31 Ιανουαρίου 2012)

Τις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις Βυζαντίου και Αράβων, από τον 7ο αιώνα –οπότε λαμβάνουν χώρα οι επιθετικοί πόλεμοι των Αράβων εναντίον των Βυζαντινών– έως το 1453 –Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς–, αναδεικνύει η έκθεση «Βυζάντιο και Άραβες» η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2012.

Η έκθεση συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 3ης Μπιενάλε 2011 της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των «Πέντε Μουσείων», ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Θεσσαλονίκη. Σταυροδρόμι Πολιτισμών», το οποίο έχει ως θέμα, το 2011, τη Μέση Ανατολή. Το «Σταυροδρόμι Πολιτισμών» αποτελεί μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σκοπός της οποίας είναι η ανάπτυξη μιας σειράς δράσεων από τους πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ανάδειξη της πόλης ως πολιτιστική μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, δίνοντάς της την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει ξανά στα καλλιτεχνικά τεκταινόμενα της ευρύτερης περιοχής.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθούν οι πολλές πτυχές, γνωστές ή λιγότερο γνωστές των δυο πολιτισμών μέσα από την επαφή τους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ειρηνικές πολιτιστικές ανταλλαγές στους τομείς των γραμμάτων και της τέχνης. 

Οι θεματικές ενότητες και υποενότητες, οι οποίες θα υποστηρίζονται με κείμενα, χάρτες και εκθέματα, περιλαμβάνουν 105 έργα, 101 αυθεντικά (νομίσματα, χειρόγραφα, κοσμήματα, αγγεία, σταθμία, εικόνες, μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες) και 4 αντίγραφα. Όλα τα επιλεγμένα προς παρουσίαση έργα προέρχονται από ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά μουσεία.


Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του την Τρίτη το απόγευμα, ενέκρινε τη διοργάνωση της έκθεσης, και τον δανεισμό εκθεμάτων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Νομισματικό και το Μουσείο Μπενάκη, καθώς και τη συγκρότηση τριμελούς εκτιμητικής Επιτροπής για τον καθορισμό της αξίας των έργων. Την Επιτροπή αποτελούν οι: Σταμάτης Χονδρογιάννης –αρχαιολόγος Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Παναγιώτης Καμπάνης- αρχαιολόγος, Περικλής Φωτιάδης - αρχαιολόγος 10 ΕΒΑ.

Αναλυτικά οι ενότητες και υποενότητες είναι οι ακόλουθες:

1. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ – ΧΩΡΟΣ
Ισλάμ: η γέννηση μιας νέας θρησκείας
1.2 Γλωσσάριο
2. ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
2.1 Οι Άραβες τολμούν να πολιορκήσουν την Κωνσταντινούπολη
2.2 Άραβες πειρατές – Σαρακηνοί κυριεύουν το 904 τη Θεσσαλονίκη
2.3 Οι Άραβες στην Κρήτη [824-961])
2.4 Το υγρόν πυρ
2.5 Οι μάχες με τους Άραβες και οι βυζαντινοί ακρίτες
2.6 Ο Διγενής Ακρίτας
2.7 Χρονολογικός πίνακας
3. ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ
3.1 Δρόμοι εμπορίου (Υαλουργία – Κεραμεική. «Αραβοβυζαντινά» νομίσματα)
3.2 Γράμματα και επιστήμες (Μαθηματικά – Ιατρική. Ο βυζα-
ντινός αστρολάβος και η αραβική αστρονομία. Ονειροκριτικό του Αχμέτ)
3.3 Τέχνη (Αρχιτεκτονική – Ζωγραφική. Κοινές θρησκευτικές ιστορίες. Κουφική γραφή. Γλυπτική. Μουσική)
3.4 Μέγας Αλέξανδρος και Ισκαντάρ
4. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
4.1 Από την ακμή στην παρακμή.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο στα ελληνικά και τα αγγλικά, με εισαγωγικά κείμενα από έγκριτους μελετητές και λήμματα. Θα πλαισιώνεται επίσης από διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, αφηγήσεις αραβικών παραμυθιών, παιγνίδια ρόλων, συναυλίες βυζαντινής και αραβικής μουσικής, προβολές ταινιών.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire